A felelőségvállalásról

A megbízói elvárások alakulásáért a piaci versenyben konkurencia harcot vívó szolgáltatók ajánlatai is felelősek. A hatékonyságukban egymásra licitáló, nagy ívű ígéretekkel csábító programok, és a sok esetben látszatújítások versengése a megbízók oldalán kitermelte és egyre fokozza az igényeket a minél hatékonyabb, minél gyorsabb hatású, minél eredetibb, kreatívabb, élményszerűbb, szórakoztatóbb, az „ilyen még sosem volt” megoldásokra.

A forszírozott növekedés más területeken is tapasztalható jelenség. A látszólagos fejlődés felhajtó áramlataiban az egyre magasabbra szálló különböző (dotkom, ingatlan, hitel, tőzsde) „lufik” sorsát ismerjük. A tanácsadói szolgáltatások, tréningek, coachingok, egyfajta sajátos vállalati fogyasztási cikkekké váltak. Azonban az innováció és a szakma fejlődési tempója - a téma jellegéből fakadóan - képtelen egy ilyen dinamikus konjunktúrával lépést tartani, hiszen a fejlődés és a sebesség összekapcsolódása csak bizonyos speciális területeken valósulhat meg. Jó példa erre az IT (information technology) világában havonta újabbnál újabb eszközök és megoldások megjelenése, amelyek néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen csodákra tesznek ma képessé minket.

Az "emberfejlesztésben" a kapcsolatok, a munkahelyi interakciók hatékonyságának személyiségünk adta korlátait átlépni és problémáit kezelni ma is csak ugyanolyan tudatos és időigényes munkával és fejlődéssel lehet, mint ahogyan korábban.

Csodák helyett a szakmailag megalapozott, hiteles megoldásokban látom a fejlődés útját. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a tréningeknek nevezett, de  sokszor valójában gyorsított oktatásként funkcionáló, a formális tanulásra épülő képzési módszerekkel, néhány órás csoportos kondicionálással, vagyis a rövidtávú hatásokat keltő varázslatokkal nem érhető el az az eredmény, amire a legtöbb esetben a vállalatoknak szükségük van.

A vezetésemmel megvalósuló szervezeti beavatkozások várható hatékonyságával kapcsolatban részletes tájékoztatást adok, annak megfelelően, hogy mekkora a ráfordítható idő, milyen pontos a témaválasztás, milyen lehetőségek adottak a résztvevők, valamint a vezetők körültekintő felkészítésére, és milyen egyéni motiváció tapasztalható a tudatos változással, fejlődéssel kapcsolatban.

EredményeségrőlTémaválasztásrólRésztvevőkről
TréningezésrőlFelelősségrőlCoachingról
VezetésrőlTanácsadórólÖnismeretről

 

Scroll to Top